Lijst van vijf – januari 2021 met Spargo, Sylvester en Uptown Funk Empire

Een nieuw jaar met nieuwe luistertips! Deze maand bij de luistertips vijf tracks waar ik zelf van heb genoten en op zoek ben gegaan naar het verhaal achter de track. Welk nummer is jouw favoriet? Let me know!

You and me – Spargo

In 2013 uitgeroepen tot beste Nederdiscoklassier! Het nummer werd begin 1980 uitgebracht en haalde de nummer 1 positie in zowel Nederland als België en was daarmee de beste verkochte single van dat jaar. Wie herinnert zich niet Lilian Day-Jackson met de vrolijke jodiumpresentatie met naast haar de boomlange Ellert Driessen. Spargo is opgericht in 1974 en ontwikkelde in de loop der jaren een eigen funky geluid.

Boogie (SOS Remix) – Uptown Funk Empire 

Boogie is een terugkerend item, shuffle, groove of patroon in een blueslied. De oorsprong ligt in de muziekstijl boogiewoogie waar het op piano aan het begin van de 20e eeuw werd gespeeld. Vanuit die gedachte heeft de Franse producer Hovart Bruno ‘Patchworks’ deze remix gemaakt. Uptown Funk Empire is een project van hem, als een eerbetoon aan één van zijn grootste muzikale liefdes: de funk. Deze remix uit 2012 is een bewerking van het origineel uit 2009. Een heerlijke NuDisco nummer.

That’s the way (I Like it) – KC & Sunshine Band

Dit nummer stond in 1975 vier weken op de eerste plaats in de Nationale Hitparade. KC & The Sunshine Band is een Amerikaanse discoband opgericht in 1973 door Harry Wayne Casey en Richard Finch. Andere disco nummers van hen zijn ‘Give it up’ en ‘Get down tonight’. In 2001 had de band een korte comeback maar dit leverde niet meer de successen op die ze in de jaren 70 hadden.

Always there – Incognito featuring Jocelyn Brown

Incognito is een acid-jazz band uit Groot-Brittannië die in 1981 debuteert. Tien jaar na hun debuut brengen ze het album Inside Life uit en een van de tracks van dit album (Always there) betekent de internationale doorbraak. Jocelyn Brown is de zangeres van dit nummer wat een cover is van de jazz muzikant Ronnie Laws. Het nummer stond 12 weken in de top 40 en bereikte de 3e positie.

You make me feel (mighty real) – Sylvester

Nog zo’n heerlijke disco klassier! Sylvester schrijft dit nummer samen met James Wirrick. Oorspronkelijk was dit nummer een stuk langzamer, maar krijgt een up-tempo remix van disco-grootheid Patrick Crowley. Crowley was een Amerikaanse disco composer en hij zorgde er mede voor dat Sylvester met deze remix er in 1978 zijn grootste hit mee scoorde.