Lijst van vijf – augustus 2021 met Franstalige hits

Daar lig je dan, midden in de nacht wakker in de tent, op een kleine camping in een dorpje in de Franse Alpen. Door de stille nacht klinkt een bekend nummer uit speakers, die niet heel ver weg van de camping staan. Er wordt luidkeels meegezongen door een stelletje Franse jongeren. De DJ van het feest vindt het nummer blijkbaar zo goed dat het die nacht nog meerdere keren wordt gedraaid. In mijn hoofd zing ik stilletjes mee, zonder de titel en de artiest te weten. De volgende ochtend weet ik met behulp van wat zoektermen op Google te achterhalen welk Franstalig nummer me een deel van nacht heeft wakker gehouden. Gevonden! Aïcha van Khaled. Het was de inspiratie voor deze Lijst van Vijf die geheel gewijd is aan Franstalige nummers. Amusez-vous à écouter! Oftewel veel luisterplezier!

Aïcha – Khaled

Khaled Hadj Brahim is een Algerijns-Marokkaans zanger van populaire raïmuziek, een populair genre in de Maghreb. Hij is vooral bekend van de hit Aïcha uit 1996, die onder meer in Nederland wekenlang in de Top 40 stond. Brahim wordt ook wel de “King of Raï” genoemd. Raï Is een muziekvorm die rond 1920 is ontstaan in het Westen van Algerije in de omgeving van de stad Oran. Dit werd steeds bekender en ook later populair in andere Maghreb- Landen. In de jaren negentig van de twintigste eeuw hebben enkele raïnummers ook in de Nederlandse Top 40 gestaan. Al langer was de rai in Europa populair, met name onder jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst. Benieuwd naar zowel de Franse als Nederlandse songtekst van deze hit? Klik hier https://songtekstvertalen.nl/cheb-khaled-acha/

Alors on dance – Stromae

In een eerdere Lijst van Vijf bracht ik al een nummer van Stromae onder de aandacht. In deze lijst met alleen maar Franstalige nummers mag “Alors on dance” van deze Belgische singer-songwriter van hiphop en elektronische muziek niet ontbreken. Stromae is de artiestennaam van Paul van Haver. In 2009 breekt hij door met dit nummer en scoort in maar liefst tien landen een hit. De single werd onder meer een nummer 1-hit in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Tsjechië, Bulgarije en in zijn thuisland België. Stromae is van Belgisch-Rwandese afkomst. De naam Stromae is verlan voor maestro. Het verlan is een populaire Franse spraakkunst die niet alleen onder jongeren veelvuldig wordt gebruikt, maar ook als “hippe” spreektaal, mede dankzij de muziek en film, onder brede lagen van de Franse bevolking begrepen wordt dan wel zelf gehanteerd wordt. Het bestaat uit woordspelingen waarbij de lettergrepen van plaats worden verwisseld. De term Verlan zelf is het omgekeerde van ‘l’envers’, Frans voor ‘het omgekeerde’.

Djadja – Aya Nakaruma

Djadja is een nummer van de Malinees-Franse R&B-zangeres Aya Nakamura uit 2018. Het is de eerste single van haar tweede studioalbum Nakamura.

Het nummer gaat over relatieproblemen die de vrouwelijke ik-figuur gehad heeft met haar ex. In dit nummer zet ze hem ook flink op zijn plek zet. “Djadja” werd een grote hit in Frankrijk, waar het de 7e positie behaalde. In de Nederlandse Top 40 haalde het de nummer 1-positie, waardoor daar voor het eerst in acht jaar weer een Franstalig nummer op de eerste positie stond, na Stromae’s “Alors on danse” in 2010. Daarnaast was Nakamura met “Djadja” de eerste vrouwelijke Franse artiest die een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 wist te scoren. Tevens was ze de eerste vrouwelijke Franse artiest die sinds Édith Piaf (1961) een officiële nummer 1-hit scoort in de Nederlandse Top 40.

Non non rien n’a changé – Les Poppys

Dat mijn vier oudere zussen een grote invloed hebben gehad op de muziek ik als klein kind te horen kreeg blijkt ook dit nummer. Deze track van de Franse jongensgroep Les Poppys roept bij mij direct herinneringen op aan mijn kinderjaren. In 1971 stond dit nummer twee weken op nummer 1 en in totaal maar liefst 25 weken in de Top 40. Ook is het al sinds 1999 een jaarlijks terugkerende song in de Top 2000 met als hoogste notering plaats 403 in 2005. Les Poppys is voortgekomen uit het kinderkoor Les Petits Chanteurs d’Asnières en Île de France PCAIF. Hun chansons gingen vaak over de liefde, het onbegrip tegenover de oorlog, het geweld van volwassenen, de broederschap en vrede. Hun grootste hit was Non, non, rien n’a changé (“nee, nee, er is niets veranderd”) uit 1971. Les Poppys traden onder meer op in het Nederlandse t v-programma Toppop.

Désenchantée – Kate Ryan

Kate Ryan is het pseudoniem van Katrien Verbeeck, een Belgische zangeres. Ze groeide op in een muzikale familie. In het café van haar ouders De Oude Post in Tessenderlo playbackte zij onder meer Sandra Kim en Madonna. Vervolgens entertainde ze een schoolpubliek met covers van onder meer Alanis Morissette en 4 Non Blondes. Haar professionele carrière begon met het toeren met de “Soapband” als achtergrondzangeres. De muziekcarrière van Kate Ryan startte in 2001, toen ze de best verkochte dancesingle in België “Scream For More” uitbracht. Een jaar later bewerkte ze het originele nummer “Désenchantée” van de Franse zangeres Mylène Farmer tot een nummer dat de hitlijsten veroverde. Daarmee bewees Kate Ryan voor het eerst dat ze de internationale hitlijst kon halen en de top van de hitlijsten over heel Europa kon bereiken. Het nummer stond in de top 10 van de Europese hitlijsten en de Engelse dancehitlijsten. Er werden ruim 600.000 exemplaren van verkocht, wat een ongekend succes betekende.

Lijst van vijf – juni 2021

Wil je de Lijst van vijf van juni nog eens beluisteren? Dat kan hier.