Lijst van vijf – juni 2021 met het Houtfestival als inspiratie

De maand juni herinnert mij persoonlijk aan het Houtfestival. Van 2004 tot en met 2010 was ik als vrijwilliger bij dit Haarlemse festival betrokken. Dankzij dit festival heb ik daardoor leuke, voor mij nieuwe, muziekstromingen ontdekt. Dit is ook de exact de doelstelling van het Houtfestival, mensen kennis laten maken met verschillende genres en stijlen. De muziekprogrammering van het Houtfestival is een crossovers van wereldmuziek met jazz, funk, disco, elektro en combinaties daarvan. In deze elfde ‘Lijst van Vijf’ een vijf nummers die ik heb ontdekt op dit prachtige, culturele festival. Voor meer informatie over het festival www.houtfestival.nl 

Coco do Mundo – Electro Coco

Het was voor mij de eerste editie van het Houtfestival in 2004. Electro Coco liet in de Haarlemmerhout een Brazilaans geluid klinken. Electro Côco combineert de traditionele Braziliaanse muziekstijl Côco met electronische dance groove, zonder de warme klank van de Braziliaanse muziek te verliezen. In deze Côcostijl wordt een zanger begeleid door het ritme van de pandeiro (tamboerijn). De uitzonderlijke mix van traditionele Braziliaanse Côco, jazz, en drum ’n bass zorgt voor swingende optredens. De band werd opgericht door de Braziliaanse zangeres Viviani Godoy.  Jeannine La Rose en Suzanne Lena (zang), Alain Eskinasi (gitaar en keyboard), Roel Callister (percussie) en Mischa Kool (bas) completeren de band. De track Coco do Mundo is van het gelijknamige album uit 2004.

Gas Gas Gas – Goran Bregovic

Opzwepende Balkan muziek, dat is het kenmerk van Goran Bregovic. Hij behoort tot de vaandeldragers van de moderne Balkanpop. Een genre dat pakweg 10 jaar geleden steeds populairder werd. De in Sarajevo geboren componist was in de jaren zeventig en tachtig de grootste rock-‘n-rollster van Joegoslavië. Zigeunermuziek op zijn best! Spat de vrolijkheid al van zijn albums af, live zijn Goran Bregovic and his Wedding and Funeral Band een regelrechte sensatie. “Dit is zigeunermuziek zoals het hoort: met een snik, een traan en een glimlach. Maar altijd feestelijk”, valt te lezen op de site van het Patronaat. In dit poppodium in Haarlem trad hij in 2012 op waar hij met het feestnummer ‘Gas Gas Gas’ de grote zaal liet schudden. 

Disko Partizani – DJ Shantel

Nog zo’n Balkan sensatie. Dit keer in een jasje van disco/pop. Het was in 2007 dat DJ Shantel het publiek van het Houtfestival verraste met Balkan beats. De van origine Duitse DJ/Producer heeft zijn roots in Roemenië. De familie van Shantels moeder komt uit Czernowitz, de voormalige hoofdstad van de Boekovina. Na jarenlange omzwervingen in de wereld van de housemuziek bracht een vakantie in Boekovina hem terug bij die cultuur uit zijn jeugd. In 2001 gaf de schouwburg van Frankfurt hem carte blanche om clubavonden rond dit thema te organiseren in de foyer. Sindsdien is de ‘Bucovina Club’ een doorslaand succes en werd Shantel ook buiten Duitsland beroemd. De muziek: opzwepende, onregelmatige maatsoorten die in een steeds krankzinniger versnelling schieten.

Aie – Kajeem

In 2007 stond deze artiest uit Ivoorkust op het podium in de Haarlemmerhout. In die periode bracht hij het album Positif uit. Het nummer Aie komt van dat album. De nummers op dit album zijn een mix van Pop, Reggae, Ska en Dancehall. Kajeem zingt in maar liefst vier talen; Engels, Frans, Spaans en Baoulé, zijn moerstaal. De Bawlé of Baoulé zijn een Akanvolk uit Ivoorkust. Met naar schatting een miljoen mensen is het een van de grootste bevolkingsgroepen die in Ivoorkust wonen. De Baoulé wonen in het midden van het land en zijn traditioneel gezien boeren.

Big Bamboo – Ska Cubano

In 2005 was Ska Cubano de slotact op het hoofdpodium van het Houtfestival. Met een mix van sensuele Cubaanse salsabeat met de rock-steady invloed van Jamaicaanse ska werd een fantastische festival dag swingend afgesloten. Spetterende blaaspartijen, kolkende ritmes met een hoofdrol voor de twee charismatische zangers Natty Bo uit Engeland en de Cubaan Beny Billy, wiens stem sterk doet denken aan de oude Cubaanse grootmeester Benny Moré. Twaalf man namen het publiek mee op een dans-vakantie in The Carribean.