Lijst van Vijf – maart 2023

In deze Lijst van Vijf aandacht voor muziekstijlen die populair zijn in de leeftijdsgroep tot 30 jaar, Nederlandse HipHop en Nederlandse Rap. Voor mij waren het onbekende artiesten maar door een aantal gigs die ik heb gedaan kwam ik in aanraking met deze muziek. Een aantal van deze nummers zijn miljoenen keren zijn gestreamd op Spotify.

Jungle – Broederliefde

Deze track uit 2016 heeft bijna 80 miljoen streams op Spotify! De groepsleden van deze rapformatie zijn van Curaçaose, Dominicaanse en Kaapverdische afkomst en groeiden op in Rotterdamse wijk Spangen. Ze zijn oude voetbalvrienden die samen de studio ingingen. De groep bestaat uit vijf leden: Emms (Emerson Akachar), Jerr (Jerzy Rocha Livramento), Sjaf (Javiensley Dams), Edson (Edson Cesar) en Mella (Melvin Silberie). Hun eerste album verscheen in 2014 en sinds dat moment hebben ze vele nummers uitgebracht en een uitgebreide discografie opgebouwd.

Boot – FMG

Met dit nummer ging het dak eraf tijdens een DJ gig in Katwijk. FMG, wat staat voor Family Money Gang, bestaat uit drie neven die een passie voor muziek delen. De muziek van deze jongens met invloeden uit dancehall, R&B en hiphop is net meer weg te denken uit de Nederlandse clubs. Naast de vele hits die ze hebben gescoord in Nederland, hebben ze ook succes in Suriname en Curaçao. Dit leidde zelfs tot een uitverkocht concert in de Surinaamse hoofdstad. Het nummer Boot werd uitgebracht in april 2022 en behaalde een 25e notering in de Top 40.

Loco – Yung Felix

Ook deze track heeft een ongekend aantal streams op Spotify, meer dan 75 miljoen! Yung Felix is de artiestennaam van Felix Laman. De track Loco is een samenwerking van Yung Felix met Poke en Dopebwoy en werd uitgebracht in 2018. Naast rapper is Yung Felix ook DJ en in juni 2019 won Laman de FunX Music Award in de categorie Beste DJ.

Vakantie – Dopebwoy feat. Jonna Fraser

Vakantie is een single van de Nederlandse rappers Dopebwoy en Jonna Fraser uit 2020. Het stond in hetzelfde jaar als veertiende track op het album Hoogseizoen van Dopebwoy en als zestiende track op het album Calma van Jonna Fraser. Vakantie is geschreven door Serrano Gaddum, Jonathan Jeffrey Grando en Jordan Jacott en geproduceerd door SRNO en Gillian Marvin Chen. Het nummer betekende voor Dopebwoy zijn eerste Nederlandse Top 40 notering, waar het tot de vierentwintigste plek kwam. In de Single Top 100 deed het nummer het nog beter en reikte het tot de vierde positie. De videoclip van het lied is opgenomen in Dubai, en daarop is ook Lil’ Kleine te zien. De single heeft in Nederland de dubbel platina status.

Van mij zijn – Katnuf

Anas Kasmi, geboren in Rotterdam en beter bekend onder zijn artiestennaam Katnuf, is een Nederlands-Belgische zanger van Marokkaanse afkomst. Hij verhuisde op zijn zesde naar Belgische Roeslaere. In 2022 brak hij door met het nummer Van mij zijn. De preview van dit nummer ging viraal op TikTok. Het volledige nummer bereikte de top van de Spotify Charts in Nederland en de eerste plaats in de Single Top 100. De artiestennaam Katnuf is een verbastering van het Franse woord voor 49 (quarante-neuf).

Lijst van vijf – februari 2023

Wil je de vorige Lijst van vijf van nog eens beluisteren? Dat kan hier.