Lijst van Vijf – mei 2023 – warming up met inloopmuziek

Het begin van een feest of event is te vergelijken met de warming up van een sportwedstrijd. Voordat sporters een wedstrijd spelen, zullen ze eerst het veld en stadion inspecteren. Vervolgens warmen ze hun spieren op om vervolgens goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen. Hetzelfde geldt min of meer ook voor gasten op een feest, die in hun mooiste kleding voor die avond naar de feestlocatie komen. Zij zullen ook eerst de feestlocatie willen verkennen, sfeer willen proeven, de overige gasten ontmoeten en wellicht een goed gesprek voeren. Dit is een opmaat voor een avond dansen en feesten. Voor deze opmaat zijn twee aspecten van belang en wel het geluidsvolume en de juiste muziek. Voor dit laatste aspect is de term ‘inloopmuziek’ een begrip in de DJ scene. Over het algemeen is het muziek met een BPM (Beats Per Minute) lager dan 115. Verder zijn het niet per definitie bekende nummers. Persoonlijk gebruik ik de ‘inloop’ vaak om muziek te draaien die voor gasten onbekend is, maar die wel passen bij het moment. In deze lijst vijf tracks die in mijn muziekcollectie onder het genre inloopmuziek staan.

Bamboo – Harvey Sutherland

Mike Katz is de echte naam van deze Australische producer en artiest uit Melbourne. De track Bamboo heeft hij uitgebracht in 2014 en staat op het album ‘Brothers’. Ondanks dat Harvey Sutherland sinds 2011 al meerdere 12″ releases heeft uitgebracht, duurde het tot 2022 dat hij zijn eerste studio album ‘Boy’ uitbracht.

On the Sly – The Bamboos

De titel van de vorige track vormt de basis voor de naam van deze band, The Bamboos. En geheel toevallig komt deze soul & funk band ook uit Melbourne. De 9-koppige band bracht dit nummer uit in 2010, zelf ontdekte ik het nummer pas dit jaar. Op hun website beschrijven ze zichzelf als wereldwijd erkende meesters in het opnieuw uitvinden van soul & funk, waarbij moderne ‘songwriting’ binnen klassieke arrangementen & muziekproductie wordt ingepast. Op deze manier bereiken ze zowel de genrepuristen als ook de gemiddelde muziekliefhebber omdat ze zich concentreren op dat wat belangrijk is; songwriting, grooves en krachtige zang.

Wake up everybody (feat. Teddy Pendergrass) – Harold Melvin & The Blue Notes

Harold Melvin & the Blue Notes waren een Amerikaanse soul- en R&B-zanggroep en was een van de meest populaire soul-groepen in het Philadelphia van de jaren ’70. Het repertoire van de groep omvatte soul, R&B, doo-wop en disco. Opgericht in Philadelphia, Pennsylvania, in het midden van de jaren 1950 als The Charlemagnes, staat de groep het meest bekend om verschillende hits op Gamble en Huff’s Philadelphia International label tussen 1972 en 1976. Ondanks dat de naam van groepsoprichter en originele zanger Harold Melvin verbonden was aan de band, was het beroemdste lid van de Blue Notes, Teddy Pendergrass, hun zanger tijdens de succesvolle jaren bij Philadelphia International. Het nummer Wake up Everybody werd uitgebracht in 1975. Mijn advies; Ga zitten in een luie stoel, doe je ogen dicht en geniet ruim zeven minuten van deze heerlijke sound.

Pull up to the bumper – Grace Jones 

Pull Up to the Bumper is een nummer uit 1981 van de Jamaicaanse zangeres Grace Jones, uitgebracht als de derde single van haar vijfde album, Nightclubbing (1981). Muzikaal gezien is het een uptempo electro-disco, post-punk, dance-pop en reggae-disco nummer,  met pulserende drums en chique new-wave ‘licks’. Het nummer kent zelfs elementen van funk en R&B muziek. De teksten zijn door Grace Jones geschreven terwijl zij, samen met Kookoo Baya en Dana Manno, worden gezien als de componisten. Het instrumentale deel van het nummer werd oorspronkelijk opgenomen in 1980, maar het duurde dus nog een jaar voordat het nummer, voorzien van zang, werd uitgebracht.

De letterlijke betekenis van de titel van dit nummer is ‘bumperkleven’. Het nummer leidde tot controverse vanwege de seksueel suggestieve teksten, wat sommige radiostations ertoe aanzette het uit te zenden. Onder de regels zijn “Kom naar mijn bumper baby / In je lange zwarte limousine / Kom naar mijn bumper baby / Rijd hem ertussen”. “Grease it / Spray it / Let me lubricate it” en “I’ve to blow your horn.” In een interview in 2008 met Q-magazine suggereerde Jones echter dat de teksten niet per se bedoeld waren om te worden geïnterpreteerd als een metafoor voor anale seks.

Fastlove – George Michael

Fastlove was de tweede van zes singles die werden uitgebracht van George Michaels album Older. Dit album werd uitgebracht in 1996 en was zijn eerste sinds zes jaar en slechts het derde sinds de start van zijn solocarrière. Fastlove is een energiek nummer over de wil tot bevrediging en vervulling zonder zorgen over toewijding. “Fast love” oftewel snelle liefde dus.

Lijst van vijf – mei 2023

Wil je de vorige Lijst van vijf van nog eens beluisteren? Dat kan hier.